20 Ιανουαρίου 2015

Περί των εκλογών


Δεν θα ψηφίσω σύριζα. Το "καθήκον" μου απέναντί του το έκανα το 2012. Δεν νομίζω να ψηφίσω γενικά.


Όσων αφορά την αναρχική προσέγγιση πάνω στο θέμα "εκλογές" είμαι λίγο σκεπτικός με την έννοια ότι πιστεύω πως αν νομίζεις ότι επειδή ψήφισες ή δεν ψήφισες έγινε και κάτι, είσαι μάλλον γελασμένος. Πιστεύω ότι οι εκλογές είναι ένας εκβιασμός, ότι ανταποκρίνονται απόλυτα στην έννοια της ανάθεσης, και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που περιμένουν να βγει το "σωστό" κόμμα και να μπορέσουν να αράξουν στον καναπέ τους. Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να καταλάβουν (ή δεν τους έχει πείσει κάποιος) ότι για να είναι ελεύθεροι, για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και για την ευημερία όλων πρέπει να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους. Γελάω με λύπη όταν συναντώ τέτοια άτομα που δεν έχουν αυτή την προοπτική ούτε στο πίσω μέρος του μυαλού τους σαν μια ουτοπία.
Από την άλλη όμως δεν καταδικάζω αυτούς που ψηφίζουν, με το σκεπτικό ότι δεν ακολουθούν τον από πάνω τρόπο ζωής.
οχι γιατί υπάρχει ελπίδα μέσω των εκλογών αλλά γιατί δύνεται η ευκαιρία να πάρεις μέρος στην απόφαση για το πως θα κοπεί η πίτα, οπότε αν μπορείς να το επηρεάσεις για να έρθει λίγο πιο κοντά στα πιστεύω σου, ή μάλλον να γίνει λίγο πιο ανεκτή η καθημερινότητά σου γιατί να μην το κάνεις; Έτσι και αλλιώς το να πανηγυρίζεις για ένα 60% αποχής, κάπου σταματάει να έχει πλάκα γιατί στην τελική αυτό το ποσοστό δεν είναι κινηματικό (αν ήταν δεν θα το συζητάγαμε τώρα), αλλά περιλαμβάνει και πολλούς που πχ δεν έχουν λεφτά να πάνε να ψηφίσουν και κατά τα άλλα να το ρίχνανε πασοκ/νδ.
Για να επιστρέψω στο τώρα, σε κάθε περίπτωση θα χαρώ που θα βγει ο σύριζα, κυρίως γιατί θα πέσει ο σαμαράς, γιατί δεν θα έχουμε πλέον πασοκ/νδ (ή πασοκνδ) και γιατί θα είναι κυβέρνηση κάποιοι που διαφημίζουν ότι είναι αριστεροί. Το αν είναι, πόσο είναι και τι έχουν στο μυαλό τους θα το δούμε. Εκεί βέβαια πρέπει να μην υπάρξει χαλάρωση, γιατί αν αφεθεί ο σύριζα να κυβερνάει χαλαρός θα εξελιχθεί στο πασοκ του 21ου αιώνα πολύ πιο γρήγορα από ότι έκαναν οι προηγούμενοι.
Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Πραγματικά μου κάνει πολύ εντύπωση η συμπεριφορά των μμε απέναντι στο σύριζα. Δεν θα ήταν πιο λογικό αφού είμαστε στο παρά 5 για αλλαγή κυβέρνησης δεν θα ήταν πιο λογικό να έκαναν μια σταδιακή μετάλλαξη; Παρόλα αυτά ακόμα και τώρα απο την προπαγάνδα που κάνουν, που ψηφίζεις δεν ψηφίζεις σύριζα δεν μπορείς να μην γελάσεις, σου δίνει μια αίσθηση ότι φοβούνται. Και δεν μπορεί να φοβούνται, η εξουσία είναι εξουσία απλά αλλάζει ρούχα. Λογικά το μέγκα θα γίνει το κανάλι του σύριζα. Αλλά το γεγονός ότι μοιάζουν φοβισμένοι και προσπαθούν να πείσουν για τους κινδύνους που παραμονεύουν λόγο σύριζα, δεν ξέρω... σε κάνει να σκέφτεσαι στο πίσω πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ίσως ο σύριζα να μην είναι και εντελώς μούφα. Το να τρομοκρατούν τον κόσμο έτσι είναι σχεδόν τόσο καλός λόγος να το ρίξεις στον αλέξη, όσο και να υπόσχεται ο πάγκαλος ότι θα αυτοκτονήσει.
Τι να πω... εδώ θα 'μαστε και θα δούμε τι θα γίνει. Αλλά όπως και να χει, όσο παραδεισένιος και να είναι ο σύριζα ας μην ξεχνάμε ότι μόνοι μας μπορούμε να τα καταφέρουμε καλλίτερα. Ή να ελπίζω ίσως ότι αν αποτύχει ο σύριζα και βγει μια από τα ίδια, ο κόσμος επιτέλους θα στραφεί προς την αναρχία...;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου