19 Φεβρουαρίου 2015

Δομή ελευθεριακής παιδείας "ΑλεΓρηΑ"

Από indymedia
 
Προτείνουμε μια δομή παιδείας, ένα άλλο “σχολείο”, που όλοι μπορούν να συμμετέχουν, ο καθένας ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του, όπου η γνώση ανακαλύπτεται χωρίς καμία αυθεντία να μας τη μεταδίδει. Ένα “σχολείο” που θα προάγει τη συνεργασία, όχι τον ανταγωνισμό, τη συλλογικοποίηση όχι την ατομική επιβίωση, την κριτική σκέψη, το παιχνίδι, τη δημιουργία και την αλληλεγγύη, έννοιες που μπορούν να θεμελιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο παιδείας, όχι εκπαίδευσης.
Αλε.Γρη.Α
Ελευθερική Παιδεία
Στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα για αυτοδιαχείρηση, τίθεται εύλογα το ζήτημα που απασχολεί τα παιδιά και τους νέους: το σχολείο.
Αναμφισβήτητα το σχολείο δεν είναι ουδέτερος χώρος μάθησης. Καλλιεργεί την ιεραρχία και την άκριτη πειθάρχηση, προάγει τον ανταγωνισμό και επιβραβεύει τις καλές επιδόσεις στην παπαγαλία και στην υποταγή σε κανόνες και στην κυρίαρχη ιδεολογία, με αντάλλαγμα καλούς βαθμούς. Ο δάσκαλος μονολογεί εκτοξεύοντας πληροφορίες και ο μαθητής γίνεται θεατής, ενώ στο τέλος μετά από εξοντωτικές (ψυχικά και σωματικά) εξετάσεις θα επικυρώσει το βαθμό αφομοίωσης αυτών των πληροφοριών. Στόχος, λοιπόν, του σχολείου είναι η εμπέδωση των εξουσιαστικών σχέσεων και η δημιουργία μη σκεπτόμενων ανθρώπων, χωρίς φαντασία, που θα λειτουργούν ως γρανάζια του συστήματος.
Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απασχολούνται στην εκπαίδευση, αλλά το όραμά μας είναι η Παιδεία. Πρωτοβουλιακά συναντηθήκαμε γιατί είμαστε ενάντια σε αυτό το καταπιεστικό σχολείο που εγκλωβίζει το μυαλό και το σώμα σε τυποποιημένες γνώσεις και σε θρανία. Είμαστε ενάντια στη βαθμολόγηση που δημιουργεί καλούς και κακούς μαθητές και επιτείνει τις διακρίσεις, ενάντια σε κάθε είδους καταστολή ή όπως αθώα λέγεται “τιμωρία”.
Προτείνουμε μια δομή παιδείας, ένα άλλο “σχολείο”, που όλοι μπορούν να συμμετέχουν, ο καθένας ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές του, όπου η γνώση ανακαλύπτεται χωρίς καμία αυθεντία να μας τη μεταδίδει.
Ένα “σχολείο” που θα προάγει τη συνεργασία, όχι τον ανταγωνισμό, τη συλλογικοποίηση όχι την ατομική επιβίωση, την κριτική σκέψη, το παιχνίδι, τη δημιουργία και την αλληλεγγύη, έννοιες που μπορούν να θεμελιώσουν ένα διαφορετικό τρόπο παιδείας, όχι εκπαίδευσης.
Με σκοπό την ελεύθερη και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, θέλουμε ένα “σχολείο” που να βασίζεται στην ισότητα και την αλληλεγγύη. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των οριζόντιων δομών, όπου μαθητές, γονείς, παιδαγωγοί αναζητούν και αποφασίζουν από κοινού για νέο τρόπο οργάνωσης της μάθησης, από τη θεματική του μαθήματος μέχρι την εύρεση των απαραίτητων υλικών. Θέλουμε μαζί με τα παιδιά να δημιουργήσουμε ισότιμες σχέσεις και να προάγουμε την αυτοδιαχείρηση στην μάθηση και εν τέλει στην ίδια τη ζωή.
Η αυτοδιαχείριση αυτή θα επιτευχθεί και μέσω της Συνέλευσης Σχολείου, που θα συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες, εισάγοντάς μας έτσι όλους στην πολύτιμη διαδικασία της συνδιαμόρφωσης.
Το “σχολείο” αυτό δε θα λειτουργεί με βάση τη διδασκαλία του κρατικού σχολείου, δεν είναι το κλασσικό φροντιστήριο. Είμαστε αντίθετοι στο θεσμό αυτό, που καταπιέζει περαιτέρω τα παιδιά, αφαιμάζει οικονομικά την οικογένεια και δημιουργεί κοινωνικές ανισότητες.
Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις διαθεσιμότητες χρόνου των ανθρώπων που θα συμμετέχουν.
Τέλος, το όνομα του σχολείου είναι “Αλε.Γρη.Α”, από τις αρχικές συλλαβές του ονόματος του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
‘Αλεγρία’ στα ισπανικά σημαίνει χαρά.
Επικοινωνία: e-mail: alegria.school@riseup.net,
τηλ.: 6987 866 046
δ/νση: Ανδρέα Μεταξά 12 (στο χώρο της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου